SECȚIA BOLI INFECȚIOASE
- Spital vechi
Istoricul secției
Secţia Boli Infecţioase face parte din „Spitalul Vechi” din Suceava, un ansamblu de clădiri cu valoare de patrimoniu construit în perioada 1891-1903 în municipiul Suceava pentru a servi ca spital districtual.
Ansamblul de clădiri vechi ale Spitalului Județean Suceava a fost construit în timpul mandatului primarului Franz Des Loges (1891-1914). El a fost ridicat în zona Areni (astăzi cartier al Sucevei), pe locul unei clădiri mai vechi ce data de la începutul secolului al XIX-lea.
În anul 2007, conducerea Ministerului Sănătății Publice a elaborat un proiect pentru construirea unui spital de urgență pe locul unde se află clădirile vechi ale Spitalului Județean care ar urma să fie demolate. În dorința de a proteja aceste clădiri vechi, datând din perioada austriacă, Complexul Muzeal Bucovina a propus Direcției pentru Cultură și Culte Suceava clasarea acestora în Lista Monumentelor Istorice pentru a fi salvate de la demolare. Astfel în anul 2009 Spitalul Vechi a fost modernizat.
Prezentarea secției
Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” – Suceava acordă asistenţă medicală atât pentru pacienţii din municipiul Suceava, cât şi pentru pacienţii din judeţ (pentru programele naţionale de sănătate pe care le coordonează).
Secţia Boli Infecţioase se află situată într-un pavilion separat, situat în curtea «Spitalului Vechi», care cuprinde 2 nivele şi demisol. La demisolul clădirii se află Triajul şi Ambulatoriul de Boli Infecţioase, salonul pentru spitalizare de zi, cabinetul antirabic şi camere de consultaţii pacienţi, cabinetul psihologic, sala de mese.
Secţia are un număr de 80 paturi, repartizate pe trei sectoare (70 pentru adulţi şi 10 aparţinând Compartimentului de Boli Infecţioase Copii).
Primul nivel al clădirii cuprinde 10 saloane cu 2 şi 3 paturi, pentru internările afecţiunilor acute respiratorii, din care 10 paturi sunt destinate Compartimentului HIV/SIDA, şi cabinetele medicilor, camera de gardă şi cabinetul de asistenţă socială.
Etajul doi al clădirii cuprinde 17 saloane cu 2 şi 3 paturi şi 3 rezerve, pentru patologia digestivă şi/sau respiratorie, funcţie de patologia sezonieră.
Patologia infecţioasă a secţiei cuprinde afecţiuni acute respiratorii, hepatice, cerebrale, digestive, renale şi cutanate. În cadrul secţiei se desfăşoară o activitate de diagnosticare, control şi supraveghere a afecţiunilor cronice hepatice, de etiologie virală B, C şi D. În afara patologiei sus-menţionate, colectivul secţiei se confruntă anual cu diverse epidemii, în funcţie de sezon – boli transmisibile respiratorii (gripă!), hepatice (hepatite acute virale), meningoencefalite, enterocolite.
Secţia Boli Infecţioase diagnostichează bolile tropicale, pe care le îndrumă către clinicile de specialitate din ţară.
Patologia pediatrică din cadrul secţiei acoperă boli eruptive, meningite, encefalite, hepatite acute, sepsisuri severe, beneficiind de un tratament de înaltă calitate şi de cea mai mare grijă din partea întregului personal.
Servicii
- Diagnosticarea și tratarea afecțiunilor acute, respiratorii, digestive, urinare, afecțiuni ale sistemului nervos central (meningite, encefalite), sepsisuri (infecții bacteriene, virale, fungice severe), infecții ale sistemului osos
- Spitalizare de zi și continuă pentru pacienți suferinzi de boli acute infecțioase și a celor cu boli cu potențial endemo-epidemic ce necesită izolare și tratament
- Prelevări de produse patologice (sânge, coprocultură, urocultură, exudate, LCR, spută), determinări de laborator și investigații radiologice, puncții lombare/rahidiene, perfuzii.
- 1 sală pentru consulturi dotată cu sursă de oxigen, monitor de funcții vitale, pulsoximetru, taliometru, cântar;
- 1 izolator;
- 2 săli destinate administrării tratamentului pacienților pediatrici în regim de Spitalizare de Zi dotate cu pulsoximetre, surse de oxigen și aer comprimat, aparat de aerosoli;
- 1 sală de Tratamente;
- 2 grupuri sanitare (unul pentru pacienți și unul pentru personal);
- Hol de așteptare pentru aparținători și pacienți pediatrici special organizat conform conceptului HOSPITAL FRIENDLY, astfel că experiența copilului în acestă zona să fie cât mai puțin traumatizantă;
1 sală de consultații dotată cu sursă de oxigen, monitor de funcții vitale, pulsoximetru, EKG, defibrilator;
1 sală pentru ecografie;
1 sală de tratamente;
1 sală destinată Ambulator în care va funcționa și Comisia pentru întocmirea dosarelor pentru tratamentul pacienților cu VHC.