LABORATOR BK - BIOLOGIE MOLECULARĂ
- 0230 222 098
- Nivel 2 - secție Neurologie
Istoricul laboratorului
Laboratorul BK – prescurtare de la Bacilul Koch, agentul etiologic al tuberculozei – exista de cand exista si SJUSV- 1966.
Pana in 2004 a functionat in cadrul sectiei Laborator clinic a Spitalului Judetean de Urgenta Sf . Ioan cel Nou Suceava. In 2004- cand laboratorul SJUSV s-a externalizat- serviciile de laborator fiind efectuate de catre laboratorul Synevo- laboratorul BK s-a mutat in cladirea corp Pneumologie, unde functioneaza si in prezent. Au lucrat medicii: Dr. Caras Constantin si dr Ionescu Iana Helga. Din punct de vedere organizatoric, pana in august 2020 laboratorul a fost parte a sectiei Pneumologie. Din august 2020 , laboratorul a devenit sectie în cadrul spitalului, cu compartiment de biologie moleculară din 2021. Din 2023 , secția Laborator a devenit secție clinică iar din 2024 martie, prin avizul AR 5411/22.03.2024 se poate derula rezidențiat în specialitîțile medicină de laborator și microbiologie, modulele corespunzătoare. Din 2020 coordonator laborator este Prof. univ . habil. Dr. Roxana Filip, medic primar laborator clinic.
Din martie 2020- de la debutul pandemiei- prin colaborarea strânsa cu specialistii de la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, s-a stabilit compartimentul de biologie moleculara-, care respecta toate rigorile legale, fiind avizat prin ordin de ministru din 29 martie 2020 . In acest interval am lucrat peste 70000 de teste RT PCR SARS CoV 2 , am operationalizat fluxul de pacienti, generarea rezultatului in interval de 6-7 ore si orientarea spitalizarii catre zonele COVID sau non COVID. Calitatea serviciilor – diagnostic tuberculoza cat si laborator biologie moleculara- este asigurata prin participarea la scheme de control extern de intercomparare din 2018 si respectiv iunie 2020, cu rezultate conforme pentru toate probele analizate. Laboratorul de biologie moleculara este inclus in Programul National de Boli Transmisibile Prioritare SARS COV 2 inca din martie 2020.
De la declararea oficială a încetării pandemiei, prin folosirea dotărilor existente, am extins paleta de analize de biologie moleculară prin efectuarea în mod uzual, cu scurtarea timpului de eliberare rezultat a următoarelor teste: Biofire Film Array pneumonia panel, determinare încărcătură virală virus hepatitic B și C, Ag HLA B27, depistare papillomavirus (HPV), detectare ciclosporinemie, tacrolinemie.
In prezent, in laboratorul BK Biologie Moleculară lucrează:
- Prof. Univ. Dr. Roxana Filip -medic primar laborator clinic, coordonator laborator
- Dr. Ramona Vasilica Avrămia -medic primar medicină de laborator
- Ch. Monica Antonela Balan- chimist principal
- Conf. univ. dr. Andrei Lobiuc- biolog debutant-
- Echipa este completata de 2 asistenți medicali principali licențiați, 2 asistenți medicali principali și o îngrijitoare.
Laboratorul BK este o dovada vie a evolutiei metodelor de diagnostic microbiologic. Dacă la inceput se foloseau metodele clasice- însamantare cu ansa de platină, ardere la roșu, turnare si sterilizare medii preparate in laborator, din anul 2018 am început dezvoltarea laboratorului și amplasarea lui in secolul XXI. Diagnosticul rapid al tuberculozei și detectarea rezistentei la Rifampicina cu aparatul GeneXpert, identificarea speciei prin test rapid imunocromatografic , existenta liniilor complete pentru amplificare genică (PCR) sunt exemple de modernizare si progres al laboratorului. Laboratorul BK al SJUSV a devenit vizibil in reteaua laboratoarelor BK din tara ,fiind inclus in programele nationale de dezvoltare a diagnosticului tuberculozei. Colaborarile cu DSP Suceava prin organizarea de conferinte de interes pentru diferite categorii de grupuri tinta, comunicarea rezultatelor obtinute la conferinte interne si internationale, sustinerea de prelegeri si instruirea angajatilor (asistenti si medici) din reteaua TBC de catre dr Roxana FILIP, formator national numit de Ministerul Sanatatii in cadrul PNBTP -diagnosticul tuberculozei au permis includerea Spitalului Judetean de Urgenta Sf Ioan cel Nou Suceava prin laboratorul BK Biologie Moleculara printre colaboratorii Institutului National de Pneumologie Marius Nasta Bucuresti in proiecte comune.Expertiza si vizibilitatea internationala sunt asigurate prin alegerea dnei dr Roxana Filip in Comitetul executiv al Grupului European de studiu a micobacteriilor (ESGMYC) inca din 2020.
Diagnosticul tuberculozei cu diferite localizari prin metoda clasica poate dura si pana la 2 luni. In prezent, prin efectuarea testelor de biologie moleculara GeneXpert- direct din produsul patologic rezultatul se obtine in 2 ore , cu beneficiu maxim pentru pacient, initierea tratamentului anti tuberculos si depistarea rezistentei la rifampicina si efectuarea rapida a anchetei epidemiologice in vederea detectarii contactilor.
Din noiembrie 2023 laboratorul este secție clinică în cadrul SCJUSV prin afilierea la Facultatea de Medicină a Universității Ștefan cel Mare Suceava și coordonarea de către prof. univ. dr. Roxana FILIP, titular la aceeași facultate. În cadrul laboratorului se efectuează stagii practice la microbiologie cu studenții de la AMG, fiind amenajată o sală dedicată pentru lucrări practice.
Compartimentul de biologie moleculara asigura diagnosticul rapid prin metode de biologie moleculara pentru orice patologie . Avand in vedere profilul Spitalului Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel Nou Suceava, existenta unor sectii unice in judet, tendinta de regionalizare prin adresabilitate si dotarile existente, laboratorul de biologie moleculara este un important pilon in atingerea misiunii si obiectivelor SJUSV.
Servicii
Diagnosticul de laborator al tuberculozei se realizeaza in reteaua nationala a laboratoarelor TB in cadrul programului national de prevenire,supraveghere si control a tuberculozei. PNPSCT este coordonat din punct de vedere tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (IPMN) si la nivel local de coordonatorul judetean.
Investigatiile specifice se efectueaza pentru pacientii care se adreseaza dispensarului TBC si pentru pacientii spitalizati cu suspiciune clinica de tuberculoza. Decontarea se realizeaza lunar prin fondul alocat in cadrul PNPSCT.
Laboratorul BK al SJUSV este de nivel III si este singurul din judet care asigura efectuarea antibiogramei (ABG) pentru Rifampicină (RMP) şi Izoniazidă (INH) prin metoda concentrațiilor absolute pentru toate tulpinile izolate in judet la laboratoarele de nivel inferior (Vatra Dornei, Falticeni, Radauti).
Investigatii efectuate
- Examen microscopic al frotiului colorat Ziehl Neelsen pentru detectarea bacililor acido alcoolo rezistenți (AAR)
- Cultivare pe mediul solid Lowenstein Jensen- rezultat final la 60 zile
- Testarea sensibilitatii la tuberculostatice- metoda concentratiilor absolute
- Identificarea la nivel de specie Mycobacterium tuberculosis– prin test imunocromatografic AG MPT 64
Compartiment Biologie Moleculara
- Testele de detectare a interferonului gama (VIDAS TB IGRA) in vederea diagnosticarii tuberculozei latente
- GeneXpert ULTRA MTB/RIF, Gene Xpert XDR – diagnostic rapid prin Polymerase Chain Reaction (PCR ) in timp real- rezultat in 2 ore. Permite detecţia concomitentă a tuberculosis şi stabilirea rezistenţei la rifampicină, preparat de linia I, crucial pentru tratamentul TB şi un marker cert pentru tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB) și multirezistența la tuberculostatice
- RT-PCR pentru SARS CoV 2 (până în aprilie2024) , tipare Ag HLA B 27, încărcătură virală virus hepatitic B, C (calitativ și cantitativ)
- Depistare papilloma virus uman PCR screening HPV
- Detectare ciclosporinemie (CSA) și tacrolinemie (FK) pentru monitorizare terapie
- Film Array TORCH – Biofire – panel multiplex detectare infecții respiratorii, digestive, meningite
- Microscop Olympus BX46 , CX43
- 2 Linii PCR complete – Polymerase Chain reaction – reacție de amplificare genică
- Extractor BIONEER EXIPREP TM 48
- Amplificator BIONEER EXICYCLER TM 96
- Amplificator CFX TERMOCICLOR PCR BIORAD C-1000
- Sistem portabil automatizat detectare acid nucleic IPONATIC
- Abioscope- detectare rapidă markeri inflamatori: PSP (Pancreatic stone protein)
- Gene Xpert MTB/RIF (2)
- Analizor MAGLUMI 800
- Echipament pentru detectarea tuberculozei latente VIDAS 3
- Hote microbiologice de clasa II
- Congelatoare, frigidere
- Centrifugă cu răcire
- Autoclave, distilator, termostat
- Pipete multicanal automate