LABORATOR BK - BIOLOGIE MOLECULARĂ

Istoricul laboratorului

Laboratorul BK – prescurtare de la Bacilul Koch, agentul etiologic al tuberculozei – exista de cand exista si SJUSV- 1966.

Pana in 2004 a functionat in cadrul sectiei Laborator clinic a Spitalului Judetean de Urgenta Sf . Ioan cel Nou Suceava. In 2004- cand laboratorul SJUSV s-a externalizat- serviciile de laborator fiind efectuate de catre laboratorul Synevo- laboratorul BK s-a mutat in cladirea corp Pneumologie, unde functioneaza si in prezent. Au lucrat medicii: Dr. Caras Constantin si dr  Ionescu Iana Helga. Din punct de vedere organizatoric, pana in august 2020 laboratorul a fost parte  a  sectiei Pneumologie. Din august 2020 , laboratorul a devenit sectie separata , sef sectie interimar fiind dr. Roxana Filip, medic primar laborator clinic, doctor in stiinte medicale si sef de lucrari titular la Facultatea de Medicina si Stiinte Biologice Suceava.

 

Din martie 2020 – de la debutul pandemiei- prin colaborare stransa cu specialistii de la Universitatea Stefan cel Mare Suceava, s-a constituit compartimentul de biologie moleculara- cu spatiu dedicat in Spitalul Nou, care respecta toate rigorile legale, fiind avizat prin ordin de ministru din 29 martie 2020. In acest interval am lucrat peste 60000 de teste RT PCR SARS CoV 2, am operationalizat fluxul de pacienti, generarea rezultatului in interval de 6-7 ore si orientarea spitalizarii catre zonele COVID sau non COVID.  Calitatea serviciilor – diagnostic tuberculoza cat si laborator biologie moleculara- este asigurata prin participarea la scheme de control extern de intercomparare din 2018 si respectiv iunie 2020, cu rezultate conforme pentru toate probele analizate. Laboratorul de biologie moleculara este  inclus in Programul National de Boli Transmisibile Prioritare SARS Cov 2 inca din martie 2020.

In prezent, in laboratorul BK Biologie Moleculara  lucreaza:

 • Dr. Roxana Filip – medic primar laborator clinic, sef interimar laborator
 • Dr. Avramia Ramona Vasilica – medic specialist medicina de laborator
 • Ch. Balan Antonela Monica – chimist principal

Biol dr. Lobiuc Andrei- biolog debutant – angajat pe perioada starii de alarta

Echipa este completata de 4 asistenti medicali principali si personalul angajat pe perioada starii de alerta: 3 asistenti si o ingrijitoare.

 Laboratorul BK este o dovada vie a evolutiei metodelor de diagnostic microbiologic. Daca la inceput se foloseau metodele clasice- insamantare cu ansa de platina, ardere la rosu, turnare si sterilizare medii preparate in laborator, din anul 2018 am inceput dezvoltarea laboratorului si amplasarea lui in secolul XXI. Diagnosticul rapid al tuberculozei si detectarea rezistentei la Rifampicina cu aparatul GeneXpert, identificarea specie prin test rapid imunocromatografic, existenta liniilor complete pentru amplificare genica (PCR) sunt exemple de modernizare si progres al laboratorului.

Prezentarea laboratorului

Laboratorul BK al SJUSV a devenit vizibil in reteaua laboratoarelor BK din tara, fiind inclus in programele nationale de dezvoltare a diagnosticului tuberculozei. Colaborarile cu DSP Suceava prin organizarea de conferinte de interes pentru diferite categorii de grupuri tinta, comunicarea rezultatelor obtinute la conferinte interne si internationale, sustinerea de prelegeri si instruirea angajatilor (asistenti si medici) din reteaua TBC de catre dr Roxana FILIP, formator national numit de Ministerul Sanatatii in cadrul PNBTP -diagnosticul tuberculozei au permis includerea Spitalului Judetean de Urgenta Sf Ioan cel Nou Suceava prin laboratorul BK Biologie Moleculara printre colaboratorii Institutului National de Pneumologie Marius Nasta Bucuresti in proiecte comune.Expertiza si vizibilitatea internationala sunt asigurate prin alegerea dnei dr Roxana Filip in Comitetul executiv al Grupului European de studiu a micobacteriilor (ESGMYC) inca din 2020.

Diagnosticul tuberculozei cu diferite localizari prin metoda clasica poate dura si pana la 2 luni. In prezent, prin efectuarea testelor de biologie moleculara GeneXpert- direct din produsul patologic rezultatul se obtine in 2 ore, cu beneficiu maxim pentru pacient, initierea tratamentului anti tuberculos si depistarea rezistentei la rifampicina si efectuarea rapida a anchetei epidemiologice in vederea detectarii contactilor.

Compartimentul de biologie moleculara asigura diagnosticul rapid prin metode de biologie moleculara    pentru orice patologie . Avand in vedere profilul Spitalului Judetean de Urgenta Sf. Ioan cel Nou Suceava, existenta unor sectii unice in judet, tendinta de regionalizare prin adresabilitate si dotarile existente, laboratorul de biologie moleculara este un important pilon in atingerea misiunii si obiectivelor SJUSV.

Servicii

Diagnosticul de laborator al tuberculozei se realizeaza in reteaua nationala a laboratoarelor TB in cadrul programului national de prevenire,supraveghere si control a tuberculozei. PNPSCT este coordonat din punct de vedere tehnic de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta (IPMN) si la nivel local de coordonatorul judetean.

Investigatiile specifice se efectueaza pentru pacientii care se adreseaza dispensarului TBC si pentru pacientii spitalizati cu suspiciune clinica de tuberculoza. Decontarea se realizeaza lunar prin fondul alocat in cadrul PNPSCT.

Laboratorul BK al SJUSV este de nivel III  si este singurul din judet care asigura efectuarea antibiogramei (ABG)  pentru Rifampicină (RMP) şi Izoniazidă (INH) prin metoda concentrațiilor absolute pentru toate tulpinile izolate in judet la laboratoarele de nivel inferior (Vatra Dornei, Falticeni, Radauti).

Investigatii efectuate

 • Examen microscopic al frotiului colorat Ziehl Neelsen pentru detectarea bacililor acido alcoolo rezistenti (AAR)
 • Cultivare pe mediul solid Lowenstein Jensen- rezultat final la 60 zile
 • Testarea sensibilitatii la tuberculostatice- metoda concentratiilor absolute
 • Identificarea la nivel de specie Mycobacterium tuberculosis– prin imunocromatografie AG MPT 64
 • Testele de detectare a interferonului gama (Interferon Gamma Release Assay IGRA) in vederea diagnosticarii tuberculozei latente

Compartiment Biologie Moleculara

 • Xpert MTB/RIF Xpert MTB/RIF (Xpert)- diagnostic rapid prin Polymerase Chain Reaction (PCR ) in timp real- rezultat in 2 ore. Permite detecţia concomitentă a tuberculosis şi stabilirea rezistenţei la rifampicină, preparat de I linie, crucial pentru tratamentul TB şi un marker cert pentru tuberculoza multidrog rezistenta (MDR-TB).
 • RT-PCR pentru SARS CoV 2 sau pentru orice agent infectios

Depistare anticorpi anti SARS CoV 2 tip IgM si IgG

 • 2 linii PCR complete
 • Amplificator CFX TERMOCICLOR PCR BIORAD C-1000
 • Sistem portabil automatizat detectare acid nucleic IPONATIC
 • Xpert MTB/RIF
 • Analizor MAGLUMI 800
 • Echipament pentru detectarea tuberculozei latente VIDAS 3
 • Hote microbiologice de clasa II
 • Congelatoare ,frigidere
 • Centrifuga cu racire
 • Autoclave
 • Pipete multicanal automate

Medici

Sari la conținut