SECȚIA OBSTETRICĂ - GINECOLOGIE

Istoricul secției

Asistența calificată de obstetrică- ginecologie la Suceava citează ca primi medici de specialitate pe dr. Ioan Volcinschi( 1846- 1910), dr. Modest Popescu( 1868- 1908), specializat la Viena și Berlin, care lucrează la Suceava in perioada 1895- 1899, unde efectuează și primele operații cezariene.

În perioada interbelică Maternitatea Suceava funcționează în actuala clădire a Secției de Boli Infecțioase, mutarea Maternității în Spitalul Nou, cu organizarea circuitelor folosite în mare măsură și azi, este gestionată de dr. Octavian Antonovici, care vine la conducerea Maternității in 1962.

Cea mai recentă renovare a maternității și dotare a acesteia la nivelul standardelor de calitate europene, cu condiții hoteliere optime, efectuată printr-un proiect finanțat de Banca Mondială și B.E.I., precum și a compartimentului de ginecologie, a fost realizată de către un colectiv extrem de activ, la conducerea căruia au fost dr. Cristian- Anton Irimie și dr. Ilie Merticariu.

Prezentarea secției

Secţia Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” – Suceava acordă asistenţă medicală pentru pacientele din tot judeţul Suceava, asigurând atât urgenţele medico-chirurgicale din obstetrică şi ginecologie prin serviciul de gardă permanent, cât şi consultaţiile cazurilor cronice, prin serviciul de ambulatoriu; de asemenea, ca maternitate cu competenţă de gradul trei, asigură asistenţă de specialitate pentru cazurile de prematuritate din judeţul Botoşani.

Serviciile maternităţii se adresează atât obstetricii fiziologice, cât şi patologiei complexe obstetricale, în cadrul secţiei asistându-se anual aproximativ 3.000 naşteri, o evaluare pe ultimii cinci ani arătând o creştere a numărului acestora.

Serviciile de ginecologie au înregistrat şi ele un trend crescător, analiza intervenţiilor din sfera ginecologică pe ultimii cinci ani relevând creşterea acestora.

Această evoluţie pozitivă a serviciilor din cadrul secţiei noastre urmează linia dezvoltării secţiei, maternitatea fiind renovată şi dotată la nivelul standardelor europene de calitate, cu condiţii hoteliere optime, printr-un proiect finanţat de Banca Mondială şi B.E.I. Compartimentul de Ginecologie a fost reabilitat cu fonduri proprii ale spitalului şi are saloane de două paturi cu grup sanitar propriu şi toate facilitate pentru paciente şi personalul medical.

Servicii

  • Secţia Obstetrică-Ginecologie asigură urgenţele medico-chirurgicale din obstetrică şi ginecologie prin serviciul de gardă permanent cât şi consultaţiile cazurilor cronice, prin serviciul de ambulatoriu.

Sala de operaţie care deserveşte Compartimentul de Obstetrică este dotată corespunzător, cuprinzând:

  • masa de operaţie, lampă scialitică, aparat de anestezie, aspirator chirurgical, masă de resuscitare neonatală pendantă pentru anestezie şi terapie intensivă, instalaţie de climatizare specifică, lavoar chirurgical. Există sală de preanestezie şi sală de terapie intensivă postoperatorie.

Sala de operaţie pentru Ginecologie este situată în Blocul Operator Central şi este dotată cu:

  • masă de operaţie, lampă de operaţie, aparat de anestezie, pendanta mobilă, echipament mobil de aspiraţie chirurgicală, aparatură pentru electrochirurgie, rampă gaze anestezice, instalaţie de apă sterilă, instrumentar chirurgical, mobilier medical, dotare specifică: linie de laparoscopie, histeroscopie.

Ambulatoriul integrat al secţiei se află în spaţiul ambulatoriului de specialitate al spitalului, reabilitat şi dotat pe fonduri europene de către Consiliul Judeţean Suceava şi este organizat în două camere, una de primire şi o cameră de consultaţie, dotată cu:

  • masă de examinare cu dotările anexe necesare; colposcop pentru examinarea leziunilor cervicale;
  • posibilitatea recoltărilor de frotiu citologic pacientelor trimise pentru examinare de către medicii de familie şi specialişti.

Medici

Sari la conținut